Fenomenaal met fado
24 september 2021 
3 min. leestijd

Fenomenaal met fado

Een familie krijgt van ons alle ruimte om van gedachten te veranderen.

Dit is een gedachte waar wij waarde aan hechten, want we hebben te maken met personen die voorgoed afscheid gaan nemen. En je kunt een uitvaart maar een keer goed doen. Het uitkiezen van de muziek voor de afscheidsceremonie, is iets wat je maar een paar keer in je leven doet. En dus mag er uitgebreid de tijd voor worden genomen.

Onze verscheidenheid aan musici maakt dat we altijd de muzikale wens van de familie in kunnen vullen. Soms wijkt de eerste keuze af van het uiteindelijke optreden. Dat kan en dat mag bij ons.

De weduwe belt ons met de vraag of wij ook accordeonmuziek kunnen spelen. “Het lijkt mij zo mooi bij het graf. Dan komen wij aanlopen met de familie en lopen jullie muziek tegemoet.” Dit is inderdaad prachtig en kan door ons met alle muzikale combinaties worden gedaan. Tijdens het gesprek dat ik met mevrouw heb, vraag ik waarom de keuze op accordeonmuziek is gevallen. Het is een instrument dat zij, zonder specifieke reden, erg mooi vindt. Met accordeonmuziek zijn er naast Jordanese muziek, eigenlijk twee stromingen: zeemansliederen en Tango. Zeer verschillende invalshoeken. Ik spreek af met de weduwe dat ik haar voorbeelden van enkele stukken toestuur.

Bij het volgende gesprek dat wij hebben geeft mevrouw direct aan dat ze de accordeon muziekstukken helemaal niets vond. En bijna verontschuldigend bekent zij dat ze eigenlijk liever fado muziek heeft bij het graf. “En dan instrumentaal, zonder zang, ”. Deze verandering van muziekkeuze is helemaal goed want het gaat om wat past bij de overleden persoon. En de nabestaanden en hun gevoel.

Instrumentale fado muziek kenmerkt zich door twee en soms zelfs drie gitaren. Ons advies was om met twee gitaristen live de fado muziek te spelen. Met twee akoestische gitaren, waarvan één een 12-snarige gitaar, hebben we de favoriete muziekstukken van de weduwe gespeeld. Fado is erg melancholisch en komt binnen in elke vezel. Op deze manier bracht deze verdrietige dag een lichtpuntje bij het graf.

Over de schrijver
Familiebanden, verbinding, beleving en muziek zijn voor mij belangrijke thema's waar ik anderen mee kan ondersteunen in hun rouwproces. In mijn rol om live uitvaartmuziek te verzorgen, komen verschillende aspecten van mijn passies samen. Het is erg dankbaar om een familie met live muziek te mogen ondersteunen.
Reactie plaatsen