Hashtag corona: hoe neem je afscheid tijdens de covid-19 pandemie?
24 september 2021 
2 min. leestijd

Hashtag corona: hoe neem je afscheid tijdens de covid-19 pandemie?

Als er ooit een periode in ons leven is geweest waarin we massaal worden getest om positief te blijven en vertrouwen te hebben dan is het in deze tijd. De veerkracht van de maatschappij lijkt tot op het uiterste getest. En het einde is nog niet in zicht.  

Direct wanneer de zorg begin maart 2020 de grootste klappen krijgt, staat ook de uitvaartbranche voor een groot dilemma: het aantal aanwezigen op een uitvaart is naar beneden gebracht tot 30 personen. “Hoe moeten we kiezen tussen het ene familielid dat afscheid mag nemen en het andere?” Terecht vroegen nabestaanden zich dit af, in een fase waarin de emoties van de rouw zich aandringen. 

Elkaar zien op verjaardagen doen we lang niet altijd meer in dit jachtige leven. Maar laten we wel zijn, op twee momenten wil je er wél bij zijn: tijdens het trouwen én tijdens het afscheid nemen. Dierbaren moeten schrappen uit de genodigdenlijst voelt als onmenselijk.   

"De behoefte aan een waardevolle uitvaart lijkt groter dan ooit."

Samen met uitvaartondernemer Karen van Buitengewoonafscheid en andere ondernemers, hebben we laten zien hoe een corona uitvaart georganiseerd kan worden. In de buitenlucht, samen en toch met de verplichte 1,5 meter afstand.  

Met de herfst en winter in aantocht, zullen we opnieuw naar creatieve oplossingen moeten kijken. Een zoektocht van balans tussen waardevol afscheid kunnen nemen en veiligheid. Over één ding is iedereen het eens: families of personen die zelf hun eigen uitvaart regelen, hebben behoefte aan een waardevolle begrafenis of crematie.  


Bron: Nu.nl

Over de schrijver
Familiebanden, verbinding, beleving en muziek zijn voor mij belangrijke thema's waar ik anderen mee kan ondersteunen in hun rouwproces. In mijn rol om live uitvaartmuziek te verzorgen, komen verschillende aspecten van mijn passies samen. Het is erg dankbaar om een familie met live muziek te mogen ondersteunen.
Reactie plaatsen