Tweestrijd in de familie
24 september 2021 
4 min. leestijd

Tweestrijd in de familie

Beslissingen over hoe een afscheid gaat verlopen, worden vaak door meerdere mensen in de familie genomen. En dat er ruimte is voor ieders ideeën is wenselijk omdat verlies en verdriet aanwezig zijn bij meerderen. Zoveel mensen zoveel wensen. En dat leidt soms nog wel eens tot onenigheid. Willen weten wat de verschillende meningen zijn en uitleggen waarom we live muziek maken, kan bij de familie rust geven in een emotionele periode.  

Wanneer de zoon van een overleden man ons opbelt, is het direct duidelijk dat er ook weerstand is in de familie. Weerstand tegen het live aanwezig zijn van muziek. De letterlijke woorden waren: “Het moet geen feestje worden.” Het idee om ons te bellen voor de uitvaart van vader stond haaks op die van zijn zus. Uitleggen wat echte muzikanten kunnen betekenen tijdens een belangrijk moment in het leven, voegt niet zoveel toe. Ten eerste omdat wij deze zoon niet hoefde te overtuigen want hij wilde dit graag voor zijn vader. En ten tweede omdat wij niet kunnen zeggen dat iemand voor live muziek moet kiezen. Een rouwproces is persoonlijk en iedereen heeft andere manieren van omgaan met verdriet. Wel vinden wij het belangrijk om te weten waar de weerstand vandaan komt.  

"Mijn vaders uitvaart moest geen feestje worden."

De zus met weerstand stond open voor een gesprek met ons. Het bleek dat zij live muziek associeerde met veel uitbundigheid en dit paste niet bij haar vader. En zij legde ook uit waar dit vandaan kwam. Ik was blij met deze uitleg omdat iemand die zijn dierbare is verloren, het recht heeft om aan te geven hoe hij of zij afscheid zou willen nemen. Ook al betekent dit dat wij op deze uitvaart geen live muziek zullen gaan maken. Gewoon op een menselijke manier naar iemand luisteren vinden wij belangrijk. Daarna heb ik uitgelegd waarom wij doen wat we doen. Namelijk dat wij “personen verbinden met live muziek” en het is onze missie dat het mogelijk moet zijn dat er op elke uitvaart live muziek te ervaren is. Muziek troost, verbindt, haalt herinneringen op en raakt ons op een manier die moeilijk onder woorden te brengen is. Net als bloemen kan muziek tijdens de leuke en verdrietige momenten in ons leven een waardevolle betekenis hebben. Het verbinden door middel van muziek doen wij op uitvaarten en ook op andere momenten van samenzijn. Ik sloot af met de woorden dat het belangrijk is dat de familie beslissingen neemt waar iedereen zich goed bij voelt. En dat wij klaar staan live te gaan spelen op de uitvaart van hun vader. “Laat het maar even bezinken en bij vragen kun je gewoon contact met me opnemen.”  

Twee dagen voor de uitvaart belde de dochter me op om te zeggen dat ze toch voor ons hadden gekozen en of het nog ging lukken om op de uitvaart van haar vader te spelen. Deze dochter klonk vastberaden dat dit is was ze wilde. “Prachtig dat de familie tot een gezamenlijk besluit is gekomen.” Gaf ik aan. “En natuurlijk gaat het ons lukken, graag zelfs!” Ook was ik nieuwsgierig naar de aanleiding van haar gedachteverandering. Bijna in tranen vertelde ze me: “Let Them Eat Cake” En toen vertelde ze me wat ze hiermee bedoelde: De huidige aandacht voor Freddy Mercury en de film Bohemian Rapsody maakte dat ze naar het nummer “Killer Queen” had geluisterd. Hierin zijn deze beroemde maar ook ongemakkelijke woorden van Marie Antoinette opgenomen. Bij het horen van deze zin ontviel de dochter een gevoel van eenheid, alsof er meer is dat we niet direct kunnen ervaren. In de aanloop naar de uitvaart waren er vele familiegesprekken geweest waarin er ruimte was om te kunnen zeggen wat een ieder beleefde. Dit maakte dat er ruimte was om te kunnen “schuiven” met ideeën. En als het gevoel ontstaat dat er een balans is tussen het water en de wijn dan ga je als achterblijvers, nog steeds verdrietig, maar wel samen sterk een uitvaart in.  

Wij hebben met overgave de live muziek verzorgd tijdens de begrafenis van de vader. Muziek, in dit geval de songtekst, speelde een cruciale rol en dat vonden zowel de familie als wij best bijzonder. 

Over de schrijver
Familiebanden, verbinding, beleving en muziek zijn voor mij belangrijke thema's waar ik anderen mee kan ondersteunen in hun rouwproces. In mijn rol om live uitvaartmuziek te verzorgen, komen verschillende aspecten van mijn passies samen. Het is erg dankbaar om een familie met live muziek te mogen ondersteunen.
Reactie plaatsen