Een laatste groet met live pianomuziek
25 april 2023 
13 min. leestijd

Een laatste groet met live pianomuziek

Introductie

Pianomuziek kan een bijzondere en ontroerende verrijking zijn aan een uitvaart. Een pianist kan zorgen voor een intieme en persoonlijke sfeer door het spelen van klassieke pianostukken of liedjes die speciaal voor de overledene betekenisvol waren.

De piano is een veelzijdig instrument dat zowel solo als in een ensembleverband gebruikt kan worden. Vaak wordt er bij een uitvaart gekozen voor pianosolo's, maar ook combinaties met andere instrumenten zijn mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een piano met viool, cello of fluit.

Er zijn talloze pianostukken die geschikt zijn voor een uitvaart, variërend van klassieke muziek tot moderne stukken.


Muzikale combinaties met piano

De piano is een geliefd muziekinstrument dat al eeuwenlang wordt gebruikt in diverse muziekstijlen en samenstellingen. Van solostukken tot kamermuziek en orkestrale werken, de piano speelt vaak een prominente rol in verschillende ensembles met andere instrumenten. Of het nu gaat om de zachte klanken van de fluit of de dramatische tonen van de viool, de piano voegt een unieke en verfijnde dimensie toe aan elke muzikale uitvoering. De veelzijdige piano leent zich goed voor combinaties met andere muziekinstrumenten. Hier zijn enkele muzikale combinaties waar een piano een onderdeel van kan zijn:

 • Piano en viool: deze combinatie komt vaak voor in klassieke muziek, maar kan ook worden gebruikt in andere genres zoals folk, pop en jazz.
 • Piano en cello: ook dit is een veelvoorkomende combinatie in de klassieke muziek en wordt vaak gebruikt in kamermuziek.
 • Piano en zang: de piano wordt vaak gebruikt om zangers te begeleiden. Of het nu gaat om opera, musicals of andere vocale genres.
 • Piano en drums: wellicht niet de eerste gedachte voor een uitvaart maar toch zeker een die we niet onbenoemd kunnen laten. Deze combinatie wordt vaak gebruikt in jazzmuziek, waarbij de piano zorgt voor harmonie en melodie en de drums voor ritme en groove.
 • Piano en gitaar: deze combinatie komt vaak voor in singer-songwriter muziek en kan zowel akoestisch als elektrisch zijn.
 • Piano en blazers: de piano kan een onderdeel zijn van een grotere ensemble, waarbij blazers zoals saxofoon, trompet en klarinet worden toegevoegd om het geluid te versterken en te variëren.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele combinaties waarin de piano kan worden gebruikt. De brede inzetbaarheid van het instrument maakt het mogelijk om te worden gecombineerd met een breed scala aan andere instrumenten en muziekgenres.

Muziekstijlen en piano

De piano is een allround instrument dat in veel verschillende muziekstijlen wordt gebruikt, van klassiek tot jazz en pop. In dit artikel zullen we enkele van deze stijlen verkennen en de rol van de piano in elke stijl bespreken. Of je nu een fan bent van Chopin, Gershwin of Elton John, er is iets voor iedereen in de wereld van pianomuziek. Lees verder om meer te ontdekken over de verschillende muziekstijlen waar de piano in schittert. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

 • Klassieke muziek: de piano is een van de belangrijkste instrumenten un de klassieke muziek en wordt vaak gebruikt als solo-instrument in concerten en sonates. Bekende componisten die veel pianomuziek hebben geschreven zijn Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart en Frédéric Chopin.
 • Jazz: de piano speelt een centrale rol in de jazzmuziek en wordt vaak gebruikt in improvisatie. Bekende jazzpianisten zijn Thelonious Monk, Bill Evans en Keith Jarrett.
 • Popmuziek: in veel popnummers wordt de piano gebruikt als begeleidingsinstrument en om de melodie te ondersteunen. Bekende artiesten die veel gebruikmaken van piano in hun nummers zijn Alicia Keys, Billy Joel en Adele.
 • Rockmuziek: in de rockmuziek wordt de piano vaak gebruikt als onderdeel van de instrumentale begeleiding. Bekende rocknummers waarin de piano een belangrijke rol speelt zijn 'Bohemian Rhapsody' van Queen en 'November Rain' van Guns N' Roses.
 • Filmmuziek: in filmmuziek wordt de piano veel gebruikt om emoties te versterken. Er zijn verschillende pianostukken uit films die vaak worden gebruikt tijdens uitvaarten. Zoals bijvoorbeeld 'The Heart Asks Pleasure First' van Michael Nyman uit de film 'The Piano', 'Clair de Lune' van Claude Debussy uit de film 'Frankie and Johnny' en 'The Ludlows' van James Horner uit de film 'Legends of the Fall'. Deze muziekstukken hebben vaak een emotionele en rustgevende sfeer die goed past bij een uitvaart.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de muziekstijlen waarin de piano voorkomt, maar het laat wel zien hoe divers het instrument is en hoe het een belangrijke rol speelt in verschillende genres.

Pianomuziek en uitvaarten

Men kiest om uiteenlopende redenen voor pianomuziek tijdens de uitvaartceremonie. Ten eerste kan pianomuziek een sfeervolle en kalmerende sfeer creëren die kan helpen bij het verwerken van het verlies en het bieden van troost aan de aanwezigen. Daarnaast kan pianomuziek een persoonlijke betekenis hebben voor de overledene of de nabestaanden. Bijvoorbeeld omdat de overledene zelf piano speelde of omdat een bepaald nummer bijzondere herinneringen oproept.

Pianomuziek is niet alleen veelzijdig, maar biedt ook een ruime keuze aan verschillende muziekstijlen om uit te kiezen. Zo kan klassieke pianomuziek bijvoorbeeld passend zijn bij een formele en traditionele uitvaart, terwijl popliedjes op de piano gespeeld kunnen worden bij een meer informeel en eigentijds afscheid. Het is ook mogelijk om speciaal voor de uitvaart een nieuw stuk te laten componeren door een componist. Dit kan een persoonlijke en unieke toevoeging zijn aan de uitvaart.

Er zijn veel nummer die worden gekozen voor uitvaarten waar pianomuziek in voorkomt. Bijvoorbeeld:

 • Moonlight Sonata - Ludwig van Beethoven
 • Nocture in E-Flat Major - Frédéric Chopin
 • Jesu, Joy of Man's Desiring - Johann Sebastian Bach
 • Pavane - Gabriel Fauré
 • Requim Mass in D Minor - Wolfgang Amadeus Mozart
 • Gymnopédie No.1 - Erik Satie
 • Adagio for Strings - Samuel Barber
 • Ave Maria - Franz Schubert
 • Clair de Lune - Claude Debussy
 • Photograph - Ed Sheeran

Deze nummers zijn allemaal klassieke of hedendaagse stukken die mooi kunnen worden uitgevoerd op de piano tijdens een uitvaart. Het kan echter ook zo zijn dat mensen een persoonlijke betekenis hebben met een bepaald nummer en daarom voor dat nummer kiezen, ongeacht of er een piano in voorkomt of niet.


Welk toetsinstrument is geschikt voor het afscheid?

Bij de keuze tussen een piano en een vleugel tijdens een afscheidsdienst spelen enkele overwegingen een rol.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat een vleugel een soort piano is, maar dan met de snaren horizontaal geplaatst. Hierdoor heeft een vleugel een vollere en rijkere klank dan een rechtopstaande piano. Als het budget en de ruimte het toelaat, kan een vleugel dus een goede keuze zijn voor een begrafenis of crematie. Als is het alleen maar omdat een vleugel er als een prachtig decorstuk uitziet.

Een tweede punt dat niet over het hoofd gezien mag worden en wat wij als organisatie op ons nemen, is de akoestiek van de ruimte. Een vleugel kan een mooi klank produceren, maar kan ook te dominant zijn in een kleine ruimte met een akoestiek dat te wensen overlaat. In dit geval kan een rechtopstaande piano een betere keuze zijn.

Ten slotte is het van belang om rekening te houden met de logistiek. Een vleugel is groter en zwaarder dan een piano en kan daardoor lastiger te verplaatsen zijn. Als de uitvaartdienst op een moeilijk bereikbare locatie is of als er beperkte ruimte is om een instrument op te stellen, kan een piano een meer geschikte optie zijn. Er is ook altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor een elektrische piano.

Kortom, de keuze tussen een piano en een vleugel hangt af van verschillende factoren, waaronder de beschikbare ruimte, de akoestiek van de ruimte en de logistiek van het transport.


De troostende kracht van live pianomuziek

Het verhaal over haar vader..

Het is een prachtige zomers dag als Marieke ons benadert om de muziek voor de uitvaart van haar vader te verzorgen. Ze vertelt me over haar vader, hoe hij hield van klassieke muziek en vooral van pianomuziek. Hij had zelf ook een piano en speelde graag voor zijn familie en vrienden.

Marieke vertelt mij dat ze graag live pianomuziek wil hebben tijdens de ceremonie en dat dit een belangrijke wens was van haar vader. Ze wil graag dat er muziek gespeeld wordt die hem zo dierbaar was en die hem zo goed weergeeft. Ze heeft al een aantal nummers in gedachten, maar weet niet zeker of deze passen bij de sfeer van de begrafenis.

Samen met Marieke ga ik op zoek naar de perfecte pianomuziek voor de uitvaart van haar vader. We zoeken naar de muziekstukken die de juiste ambiance creëren en passen bij de sfeer emoties die zij wilt uitdrukken tijdens de dienst. We vinden een aantal prachtige stukken die perfect passen bij de wensen van Marieke en haar familie.

Op de dag van de uitvaart, spelen wij de pianomuziek live. De warme tonen van de piano vullen de ruimte en weerspiegelen de emoties van de aanwezigen. De muziek voelt persoonlijk en respectvol aan en brengt herinneringen terug aan de momenten die de familie met hun vader hebben gedeeld.

Na afloop van de plechtigheid, komt Marieke naar ons toe. Ze bedankt onze pianist voor de mooie muziek en vertelt hoe de muziek haar heeft geholpen om de emoties van deze dag te verwerken. De pianomuziek heeft haar vader op een prachtige manier geëerd en heeft geholpen om deze dag tot een bijzonder en warm afscheid te maken.

Live pianomuziek kan een waardevolle toevoeging zijn aan een uitvaartdienst. Het kan gevoelens uitdrukken en herinneringen oproepen op een manier die geen andere muziek kan evenaren. Of het nu gaat om klassieke pianomuziek of moderne. Live muzikale begeleiding bij het afscheid kan een waardevol en persoonlijk element toevoegen, waardoor het proces van rouwverwerking kan worden ondersteund en verzacht.


Memories Uitvaartmuziek

Als collectief van uitvaartmusici biedt Memories Uitvaartmuziek een unieke en persoonlijke muzikale begeleiding tijdens de begrafenis, crematie en herdenkingsdienst. Of het nu gaat om klassieke pianomuziek, live jazz of een moderne popband: wij zorgen ervoor dat de muziek perfect aansluit bij de persoonlijke wensen van de overledene en de nabestaanden.

Vanaf het eerste contact tot en met de uitvoering van de live muziek, zorgen wij voor een persoonlijke en professionele begeleiding. Ons team van ervaren muzikanten zorgt ervoor dat de muziek naadloos aansluit bij de persoonlijkheid van de overledene en recht doet aan de voorkeuren van de nabestaanden. Wij nemen graag de tijd om jouw persoonlijke verhalen en muziekvoorkeuren te bespreken. En vertalen deze naar een prachtige muzikale omlijsting van de uitvaart. Neem gerust contact met ons op om te bespreken hoe wij een respectvolle bijdrage kunnen leveren aan het afscheid van jouw dierbare of misschien wel van jouzelf.

Memories Uitvaartmuziek is telefonisch bereikbaar voor zowel families als uitvaartbegeleiders. Wil je liever persoonlijk kennismaken en jouw wensen voor live uitvaartmuziek bespreken? Dan bieden wij een Muzikaal Voorgesprek aan.

Ja, ik wil graag vrijblijvend contact

 

Over de schrijver
Familiebanden, verbinding, beleving en muziek zijn voor mij belangrijke thema's waar ik anderen mee kan ondersteunen in hun rouwproces. In mijn rol om live uitvaartmuziek te verzorgen, komen verschillende aspecten van mijn passies samen. Het is erg dankbaar om een familie met live muziek te mogen ondersteunen.
Reactie plaatsen