fbpx

Crematoria worden de laatste jaren gebouwd met een biertap, luxueuze petitfours gaan na de uitvaartceremonie in de rondte en een uitgebreid broodbuffet lijkt tegenwoordig de standaard. Met al deze verwennerij voor de interne mens lijkt het bijna een no-go om de aanwezigen van een afscheid te trakteren op koffie & cake. Waarom voelt dit eigenlijk zo en wat is de rol van deze Nederlandse traditie?

Anders dan vroeger
Sinds enkele jaren is het de trend rondom uitvaarten dat het allemaal persoonlijker en unieker mag. Wij denken steeds vaker na over ons eigen afscheid en dat van familieleden. De afscheidslocatie, het rouwvervoer, de live muziek, de duurzame en beklede kist, het eten; we willen het bijna massaal anders dan hoe het vroeger ging.

Volgens traditie
Dat alles anders màg en kan worden georganiseerd/gepland, is iets anders dan dat alles anders móet. We hebben nu eenmaal ook steun aan het oude-vertrouwde, aan dat wat we al generaties lang doen. We weten wat er gaat komen en dat geeft ons ook houvast op een emotioneel beladen moment. ‘Het in stand houden van de maatschappelijke stabiliteit’, zegt Wikipedia over de functie van een traditie. Net als het eten van beschuit met muisjes bij een geboorte, oliebollen op tafel bij Oud en Nieuw en drop, kent Nederland wel meer eet-tradities waar we ons prettig bij voelen. Laten we ons dus vooral niet op elke begrafenis verplicht voelen om onze gasten sushi & prosecco voor te schotelen.

Live uitvaartmuziek, een bewuste keuze
Begrijp me niet verkeerd, een verandering is goed en ik sta helemaal achter de eigentijdse keuzevrijheid van tegenwoordig. In deze nieuwe gedachte van ‘alles-is-mogelijk-op-een-crematie’ ontstaat er namelijk ook ruimte voor live uitvaartmuziek.

Maar bijna nóg belangrijker vind ik de manier waarop iedereen met keuzes om mág en dúrft te gaan. Wanneer je weet welke keuzes je voor het laatste afscheid kunt maken, dan kun je ook heel bewust mooie en passende beslissingen maken.
Zo wordt een uitvaart een herkenbare herinnering van die ene dierbare persoon. En hier groeien we van als samenleving.

Wat mij betreft mag het geliefde kopje koffie met cake in ere worden gehouden met de wetenschap dat het ook anders màg!

Een muzikale groet van Aisha,
Memories Uitvaartmuziek

0566 - 750 889 / 06 -118 73 772

info@memoriesuitvaartmuziek.nl

Begin met chatten!
Hulp nodig?
Hallo, 👋
Hoe kan ik je van dienst zijn?