Nabestaande Pauline aan het woord
13 september 2022 
13 min. leestijd

Nabestaande Pauline aan het woord

"Ik vind het echt een kans die je niet moet missen." Met deze woorden geeft Pauline Jaspars aan dat live muziek onmisbaar is bij een persoonlijk afscheid.

Wanneer Pauline haar vader verliest, dan gaat de invulling van zijn uitvaart op een soepele manier. Geen twijfel of getouwtrek want als familie weten ze wat ze willen. De keuze van de uitvaartmuziek staat vast: het zal worden worden gebracht. In bijgaand interview vertelt Jaspars hoe belangrijk de aanwezigheid van échte musici is geweest toen zij afscheid moest nemen van haar vader. Op een gepassioneerde en stellige manier geeft Pauline aan wat haar ideeën en ervaringen zijn over de impact van live muziek tijdens de rouw.

Jaspars kijkt terug op een afscheid waar live muziek een belangrijke rol speelde voor haar en haar zussen. Zij wil graag dat andere mensen ook weten dat dit mogelijk is en doet hierover een opmerkelijke uitspraak: "Ik voel mij een ambassadeur van live uitvaartmuziek omdat het zoveel kan betekenen voor een familie die afscheid neemt van hun dierbare." Pauline en haar naasten hadden deze bijzondere ervaring niet willen missen.

Op het moment dat iemand sterft dan stelt een arts het overlijden vast. De wet schrijft voor dat iemand binnen 6 dagen begraven of gecremeerd moet worden. Uitzonderingen hierop zijn:

 • het lichaam wordt ter beschikking gesteld aan de wetenschap
 • een burgemeester en/of officier van justitie geeft toestemming voor het afwijken van de periode van 6 dagen.


Het organiseren van een uitvaart binnen de termijn van een week, wordt door achterblijvers vaak als een grote druk ervaren. Naast emoties over het verlies, zijn er veel praktische zaken die geregeld moeten worden. De rol van uitvaartbegeleider hierin is cruciaal. Zijn/haar taken bestaan onder andere uit:

 • het melden van overlijden bij de gemeente
 • advies in opbaarmogelijkheden
 • verzorging van de overledene
 • bestellen van de rouwkaarten
 • rouw- en volgauto's regelen
 • afspraken maken met het crematorium of begraafplaats
 • welkomswoord en 'in memoriam' voorbereiden
 • het regelen van een repatriëring als het overleden familielid weer terug naar Nederland wordt gevlogen.
 • en veel meer

Het inschakelen van een uitvaartbegeleider is overigens niet verplicht maar zijn/haar vakkundigheid geeft de nabestaanden een dermate ondersteuning dat het gebruikelijk en zelfs wenselijk is om dit wél te doen.

Als het gaat om de invulling van de begrafenis of crematie, dan ondersteunt de uitvaartbegeleider is beslissingen over onder andere:

 • datum in overleg met de afscheidslocatie
 • wie er gaat spreken
 • wie de kist zullen dragen
 • welke muziek passend is


Afscheid nemen is een emotionele gebeurtenis en muziek spreekt ons ook in het gevoel aan. Dit is de reden waarom muziek essentieel is tijdens de uitvaart; we worden geraakt in ons hart en we koesteren de herinneringen die we hebben aan hem of haar. Live muziek doet hier nog een schepje bovenop: Het is een beleving en ook een uitdaging om te beschrijven wat kijken én luisteren naar echte musici met je doet. Pauline omschrijft het als 'een beleving waarin je mee wordt gezogen.'

Jaspars laat tevens weten dat je je als nabestaande vaak niet beseft wat er allemaal mogelijk is. "Een rol voor de uitvaartbegeleider is hierin zeker weggelegd.' stelt zij. "Als zij aangeven hoe mooi live muziek kan zijn tijdens de uitvaart dan helpt dit families." Daar komt bij dat je in een wensenboekje gemakkelijk kunt vastleggen hoe jij het graag wilt hebben.

We zijn er als Nederlanders niet dol op om over de dood te praten. Natuurlijk beseffen we ons dat we er allemaal mee te maken krijgen, maar het thema doodgaan heeft niet echt een plek in ons dagelijks leven. Ook wel weer begrijpelijk want de dood komt vaak onverwacht óf met fysiek lijden. Geen fijn nieuws natuurlijk en dus richten we ons liever op de positievere zaken.

Dat we Magere Hein het liefste aan de kant schuiven, is ook terug te zien rondom een ander emotioneel evenement: de bruiloft. Gepaard met een grote voorbereiding, kijken we met veel vreugde uit naar deze speciale dag. Trouwbeurzen, huwelijksreizen en programma's zoals 'Say Yes To The Dress ' en 'Married At First Sight' blijven razend populair.

Alhoewel het verschil tussen een bruiloft en een begrafenis duidelijk is, zijn er zeker overeenkomsten: het gaat in beide gevallen om een emotionele gebeurtenis die impact maakt én waarbij vrienden & familieleden gewenst zijn.

Een ander verschil: Men geeft graag geld uit aan die ene bijzondere trouwdag maar wil de eigen uitvaart het liefste zo goedkoop mogelijk houden. De uitspraak: "Stop mij maar in een kartonnen doos" kom je in de praktijk niet tegen. En dit is waarschijnlijk maar goed ook want:

 • iedereen verdient een waardig afscheid
 • rouwende mensen hebben de behoefte om bij elkaar te zijn
 • verhalen te delen en te toasten op het leven van hun dierbare

Je kunt een uitvaart zo bescheiden of uitgebreid houden als je wilt, maar over één ding zijn we het vaak eens: we willen een persoonlijke uitvaart, waarbij onze dierbare in het middelpunt staat.

Praten over de dood helpt de achterblijvers in hun rouwproces en bij de uitvaartkeuzes die zij moeten maken.

"Het is juist heel belangrijk, vervolgt Pauline, om tijdens het leven wanneer je je nog goed voelt, na te denken over je uitvaart." Mijn advies is dan ook om het te laten opnemen, omdat het fijn is om het te kunnen terugzien.

In februari 2022 startte Sire de campagne "De dood, praat er niet omheen maar erover."

Met deze campagne hoopt SIRE mensen stil te laten staan bij de waarde van het praten over de dood. Zodat we de dood iets meer laten leven. Want een gesprek over de dood verrijkt en verbindt. Bron: https://sire.nl/campagnes/de-dood-praat-erover

Wanneer ooit het moment daar is, dan weten Pauline's dierbaren wat hen te wachten staan als het gaat om het vormgeven van haar afscheid.: "Twee of drie musici die klein, akoestisch en vrolijk spelen." zegt ze. "In ieder geval mag er dan de gitaar klinken," want dat vindt ze bij uitstek een prachtig muziekinstrument. Jaspers heeft ook al nagedacht over de momenten waarop de live muziek mag klinken. Onderwegmuziek, zoals ze het zelf beschrijft., lijkt haar wel wat. Bij het verlaten van de kerk, zal er dan onderweg naar het graf ook live muziek klinken.

Om nabestaanden verder op weg te helpen, is er veel te lezen en beleven. Zo worden er door het land heen activiteiten georganiseerd voor weduwen en weduwnaars. Er zijn ook jaarlijks terugkerende bijeenkomsten zoals Wereldlichtjesdag, wat in het teken staat van het overleden kind. De Vlaamse psycholoog Manu Keirse wordt gezien als dé expert op het gebied van afscheidnemen. Zijn boek 'Helpen bij Verlies en Verdriet' staat boordevol praktische en empathische tips. Een zaal is gegarandeerd vol als hij komt spreken en het publiek hangt bij zijn woorden van expertise aan zijn lippen.

In het huidige digitale tijdperk kon het het niet uitblijven: een app voor nabestaanden. Toen de 15-jarige Yvette den Hartog plotseling haar moeder verloor, ondervond zij hoe belangrijk is het was om er 'voor elkaar te zijn' in deze verdrietige periode. En met name het eerste jaar na haar moeders overlijden viel haar zwaar; de eerste verjaardag, kerst en andere dagen zonder haar moeder. Met de app Condole kunnen families op een digitale manier hun rouwverwerking beleving. Denk hierbij aan:

 • artikelen die gaan over rouw en verlies
 • podcasts
 • een rouwspecialist in de buurt
 • het beluisteren van muziek
 • het maken van rouwproducten op maat
 • en meer

Tastbare herinneringen kunnen ook belangrijk zijn wanneer je met verlies te maken hebt. Deze tastbare herinneringen, troostgeschenken, kunnen ook via Condole worden aangemaakt en besteld.

Er heerst een gevoel van rust bij families waar van te voren is gesproken over de dood. Het is dan namelijk duidelijk hoe de overleden persoon graag wil dat het afscheid zal gaan. Als het de familie lukt om de wensen te kunnen invullen, dan geeft dit een voldaan gevoel. Ben je ook benieuwd hoe live muziek kan bijdragen aan een écht persoonlijk afscheid? Neem gerust een kijkje op onze website of bel ons voor informatie of een boeking.

Zowel uitvaartprofessionals als nabestaanden kunnen direct contact met ons opnemen om met live uitvaartmuziek een onvergetelijk afscheid te beleven. Een uitvaart kun je tenslotte maar één keer goed doen. Of ben je misschien je eigen uitvaart aan het voorbereiden? Lees dan gerust de informatie over het Muzikaal Voorgesprek


Het organiseren van een uitvaart waarbij de overledene écht centraal staat, doet de achterblijvers goed. Het gemis is er maar de gesproken woorden, foto's & filmpjes en de optredens van échte musici, houden de herinneringen aan iemand levend. Op deze manier kan een persoonlijke uitvaart een essentiële anker vormen bij de rouwverwerking.


Over de schrijver
Familiebanden, verbinding, beleving en muziek zijn voor mij belangrijke thema's waar ik anderen mee kan ondersteunen in hun rouwproces. In mijn rol om live uitvaartmuziek te verzorgen, komen verschillende aspecten van mijn passies samen. Het is erg dankbaar om een familie met live muziek te mogen ondersteunen.
Reactie plaatsen