Natuurbegraafplaats, eeuwig onderdeel zijn van de natuur
De variatie van het Nederlandse landschap leent zich uitstekend voor een plek die altijd van jou zal zijn. We kiezen steeds vaker voor natuurbegraven. Wat is het en welke specifieke uitvaartwensen zijn er mogelijk?
Wat is natuurbegraven?
Het zachtjes heen en weer gaan van bladeren aan de bomen, een ree dat in de verte vluchtig voorbij schiet, konijntjes die de heide overgaan naar een bospad. We voelen ons verbonden met de groene wereld om ons heen. In de natuur zijn we stil en voelen we ons thuis. Als je over een natuurbegraafplaats loopt dan waar je je echt in de natuur in plaats van een regulier kerkhof. Het ontbreken van grafstenen, beelden en urnen doet vermoeden dat je in een van de landschappen bent dat Nederland rijk is. In deze omgeving waarin de jachtige moderne mens tot rust komt, wordt vaak door mensen die bewust in het leven staan, gekozen als eeuwige rustplaats.
Bewuste keuze
De populariteit van natuurbegraafplaatsen neemt sinds enkele jaren toe in Nederland. Ons groene bewustzijn maakt dat we vaker nadenken over onze ecologische voetafdruk. Het lichaam wordt middels natuurbegraven weer terug aan de natuur gegeven., waarbij flora an fauna zo min mogelijk wordt belast. Ook kan een natuurbegraafplaats bijdragen aan de uitbreiding van een natuurlijke omgeving. De wetenschap van een eeuwig grafrust, kan een mooi idee zijn voor mensen met een 'groen hart'. Een andere reden om te kiezen voor een plek zonder onderhoudsverplichtingen, is het feit dat ouders hun (klein)kinderen niet willen belasten met het bijhouden van een graf.
De natuurbegraafplaats
In het natuurlandschap is er de mogelijkheid om zelf je plek uit te kiezen. Dit gebeurt aan de hand van een GPS locatie. Op een natuurbegraafplaats waan je je in de natuur omdat er geen grafstenen gebruikt mogen worden. Een manier om de graven te markeren kan op de volgende manieren:
- Een herinneringsboom
- Een zwerfsteen
- Schijf van een boomstam
Het natuurgebied waar de begraafplaats in ligt, is vrij toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Enkele voorbeelden van locaties:
- Bosgebied
- Open veld
- Heidelandschap
Uitgebreide keuze
Op een natuurbegraafplaats is er veel mogelijk om vorm te geven aan een echt persoonlijk afscheid. Centraal staat altijd het belang van de natuur. Enkele voorbeelden zijn:
- Uitkiezen van je eigen plek. Liever beschut bij de bomen, in het open veld of juist omringd door water?
- Afscheid nemen zonder tijdsdruk, omdat je per dagdeel reserveert.
- Een vrij gevoel ervaren in de buitenlucht..
- Specifieke eet- en drinkwensen zijn tijdens de ceremonie mogelijk.
- Bij het graf kan de familie ervoor kiezen om hun dierbare zelf te laten dalen en/of het graf te sluiten.
Omdat behoud van de natuur altijd voorop staat, is het volgende niet toegstaan:
- Grafstenen en urnen.
- Kleding anders dan natuurlijk afbreekbaar materiaal zoals wol, katoen, linnen of zijde.
- In plastic verpakte bloemen.
- Zelf bomen, bloemen of planten zaaien of planten omdat het beheer van het natuurgebied in handen is van de natuurbegraafplaats.
Live muziek in de natuur
Mensen die kiezen voor een natuurgraf, denken veelal ook bewust na over uitvaartwensen zoals bijvoorbeeld de muziek. Men heeft hiervan vaak een duidelijk beeld. van. Een vaak gestelde vraag is of wij ook in de natuur muziek kunnen maken. Of dit ook technisch mogelijk is omdat er geen stroom aanwezig is. Er kan absoluut worden gekozen voor live muziek in de buitenlucht. Want ook als het ontbreekt aan elektriciteit, zorgen wij voor een oplossing. Hier hebben de familie en de uitvaartbegeleider geen omkijken naar.
Een mooi voorbeeld hiervan is de keer dat wij met zang en gitaar live muziek verzorgden, waarbij de familie een speciaal verzoek had aan de aanwezigen: Nadat wij tijdens de plechtigheid diverse nummers ten gehore hadden gebracht, ging het gezelschap naar de uiteindelijke rustplaats van meneer. Het was in de vroege lente, de zon was nog niet zo sterk en de stevige wind maakte het op de open vlakte vrij guur. Verzonken in gedachten, liep de stoet achter de uitvaartkist aan. De familie wilde graag dat tijdens deze loop van tien minuten, er melodische gitaarklanken zouden zijn. Bij het graf aangekomen, nodigde de uitvaartbegeleider alle aanwezigen uit om in een halve cirkel rond het graf te gaan staan. Mensen twijfelden in eerste instantie want dit betekende ook dat men dichterbij de bult aarde zou komen te staan. De aanmoediging van de uitvaartbegeleider, dat empathie en leiding uitstraalde, maakte dat de aanwezigen toch de gang naar voren namen om de laatste eer te bewijzen. Wat er nu gebeurde werd door de genodigden als iets heel bijzonders ervaren. "Willen jullie het refrein van Hallelujah meezingen?" vroeg de begeleider. Onze gitariste-zangeres zette het nummer van Leonard Cohen in en terwijl de naaste familie dichterbij elkaar ging staan, gebeurde er iets magisch na het eerste couplet. De ondersteunende klanken van de aanwezigen klonken als een warme deken en raakren een ieder diep. Een kippenvel moment was het, dat de mensen die hij zo lief had, nu samen voor hem aan het zingen waren. De blikken die onderling werden uitgewisseld spraken boekdelen.