Panfluitmuziek bij het afscheid nemen: hoe geliefd is deze keuze?
24 september 2021 
6 min. leestijd

Panfluitmuziek bij het afscheid nemen: hoe geliefd is deze keuze?

Panfluitmuziek is een genre die je niet direct associeert met de Nederlandse cultuur. Toch zijn we en masse van dit kleine muziekinstrument gaan houden. Vooral daar waar inkeer naar binnen is gewenst. Panfluitmuziek is hiermee uitermate geschikt als begeleider voor een ontspannende sfeer. In christelijke kringen Tijdens het afscheid nemen, wordt de panfluitmuziek cd steeds vaker verwisseld door een échte panfluitist. Waar is de origine van de panfluit vandaan en waar komt onze waardering hiervoor vandaan?

In heel Europa zijn er planfluiten gevonden; bij de Vikings, in Engeland en Frankrijk. Kijk je verder terug in de geschiedenis dan komen we uit bij India, Egypte, China en zelfs bij het ‘begin van onze beschaving’ in Mesopotamië. De grootte van de panfluit heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat dit handzame model gemakkelijk de wereld over kon reizen.

Met een panfluit zijn er verschillende soorten klanken te maken. De felle en expressieve wijze, waar de techniek ‘flutter tonguing’ wordt toegepast. Iets milder is de klank die lijkt op de wind. De tedere en zachte geluiden brengen een ontspannende sfeer. De klanken van deze zogenaamde relax- en meditatiemuziek, brengen je direct in de flow.

In Nederland zijn we naast relax-panfluitklanken, vooral fan de muziek die de Indianen op hun fluit spelen. Eind jaren ‘90 was booming schoten de panfluitspelers, met name uit Ecuador, als paddenstoelen uit de grond. Op straat was het een spektakel om de verklede mannen in kleurrijke gewaden, gehuld in veren, te zien en horen spelen. De Ecuadoriaanse muzikant Leo Rojas is bekend om zijn uitvoeringen van El Cóndor Pasa, My Heart Will Go On en The Sound Of Silence. Ondanks dat je tegenwoordig nog weinig panfluitspelers op straat en braderieën ziet, is er nog een grote groep mensen die deze muziekstijl passend vindt tijdens een begrafenis of crematie. De gevoelige klanken zijn immers altijd geschikt in een sfeer van dierbare herinneringen delen.

Alhoewel de panfluit een wereldreiziger bleek in de geschiedenis, zijn we weinig landen in Europa die het instrument breed hebben omarmt. Roemenië bewijst het tegendeel. In dit oost-Europese land is met name de bamboe uitvoering een onmisbaar onderdeel van de volksmuziek. De Roemeense ‘musica traditionale’ is tijdens het Ottomaanse Rijk onder invloed van Griekse en Turkse invloeden ontwikkeld. De nae (Roemeense panfluit) is vaak in combinatie met de accordeon en viool te horen. Musicus Damian Draghici brengt met zijn panfluit de typische zigeunerklanken ten gehore.

De meeste panfluiten bestaan uit 22 tot 25 pijpen. Van de sopraan-alt tot aan de tenor-, bas- en contrabaspanfluit. Een zeer harmonisch instrument met een bereik van een tot drie octaven. Een veelzijdig instrument dat voornamelijk gebouwd is van bamboe. Panfluiten worden ook gemaakt van metaal, glas, hout en kunststof.

De panfluit komt veel voor in muziek uit Roemenië en de Andes. In de klassieke muziek is de panfluit ook terug te vinden. Componisten als Haydn, Schumacher en Piazzolla. Muziekstukken als Amazing Grace, Rejoice en Hoor De Vogels Zingen Weer zijn in combinatie met een orgel geliefd in Christelijke kringen.

Het moge duidelijk zijn: door de prachtige en gevoelige klanken van de panfluit, is het een geliefde keuze als uitvaartmuziek. Het kan ermee te maken hebben dat muziek zonder zang, meer ruimte overlaat voor een eigen invulling van de luisteraar. Een uitvaart is een gebeurtenis waarbij je naar binnen gekeerd bent. In deze belevingswereld komen de harmonieuze klanken van de panfluit samen. Een andere gedachten is dat de klanken van een panfluit "oer" klinken, wat aansluit bij het rauwe van iemand moeten loslaten.

Muzikale mogelijkheden

Benieuwd welke mogelijkheden wij bieden als het gaat om live uitvaartmuziek? Lees gerust hier verder.

Live uitvaartmuziek kan een ontzettend waardevolle bijdrage leveren aan het afscheid nemen. Dit zien wij elke dag om ons heen gebeuren. Onze insteek is om van een verdrietig moment, een zo waardig mogelijke te maken. Met de inzet van onze uitvaartmusici kun je op een werkelijk ongekende manier afscheid nemen van hem of haar.

Neem gerust contact op met ons als je een Muzikaal Voorgesprek wilt inplannen, een uitvaart met live muziek wilt regelen of vragen hebt over onze mogelijkheden.

Over de schrijver
Familiebanden, verbinding, beleving en muziek zijn voor mij belangrijke thema's waar ik anderen mee kan ondersteunen in hun rouwproces. In mijn rol om live uitvaartmuziek te verzorgen, komen verschillende aspecten van mijn passies samen. Het is erg dankbaar om een familie met live muziek te mogen ondersteunen.
Reactie plaatsen