fbpx

Het was een killenatte dag toen Erik mij voor het eerst belde. Een gesprek met mij stond al een tijdje op zijn planning. Het was tijd om zijn eigen uitvaart samen met mij te besprekenHet viel mij gelijk op dat hij het lastig vond om hierover met mijte praten. Hoe stoer was het om toch contact met mij op te nemen? Al snel hadden we een goed gesprek en was het ijs was gebroken. Zijn ziekte Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), zou ervoor zorgen dat hij komt te overlijden. Een stuk eerder dan hij zelf wilde. Eigen regie over hoe zijn leven zou eindigen en hoe zijn afscheid eruit moest komen te zien, was ergbelangrijk voor hem. Vol trots vertelde hij over zijn man, Maarten. Getrouwd in 2011 op het ss Rotterdam. Daar moest ook zijn uitvaart plaatsvinden. 

Onze vervolgafspraak was anderhalve maand later. Erik en Maarten hadden eerst nog een mooie,  lange reis door Zuidoost-Azië gemaakt. Het gesprek was vertrouwd, alsof we elkaar al jaren kende.  Mooie verhalen en foto’s over de reis van hun leven, wat hebben ze genoten samen. Daarna was het tijd om te praten over de uitvaart, de aanleiding van ons gesprek… 

Op hun eigen manier hadden ze het  gesprek al voorbereid, het album met trouwfoto’s lag al klaar. De uitvaart moest plaatsvinden waar ze elkaar eeuwige trouw en liefde hadden beloofd: het stoom schip Rotterdam. De foto’s spraken voor zich. We hebben gesproken over de  kaart, de kist, de kleding, het vervoer, de crematie, de catering maar vooral toch over de sfeer. Die moest een  centrale rol krijgen in die week. Het liefst met live muziek op alle dagen. Gelukkig kon ik hen vertellendat ik een goede uitvaartmuzikant ken, iemand die hun wensen zeker zou kunnen laten uitkomen. 

Onze volgende afspraak vond plaats op het ss Rotterdam zelf. Dit was de plek waar geluk, liefde, verdriet en gemis elkaar moesten ontmoetenMaarten en Erik konden elkaar niet loslaten, wetende hoe kort ze nog samen hadden. Deze keer was de sfeer meer beladen. Erik was nog zo niet klaar met zijn leven maar moest  toch praten over zijn uitvaart. Peter van Memories Uitvaartmuziek was ook aanwezig. Hij wist de sfeer wat om te buigen door iets moois te spelen. Wat kan muziektoch een uitstekende verbinding zijn, precies de reden waarom dit voor Erik zo belangrijk was. Het werd ‘Always on mymind’ van Elvis  Presley, de persoonlijke keuze van Erik. Hoe mooi is het om het afscheid daarmee te beëindigen? 

Na deze afspraak in Rotterdam hoorde ik lang niets meer van de twee heren. Dat hadden we ook zo  afgesproken. Ze zijn nooit uit mijn gedachten geweest, zeker niet doordat ik regelmatig met Peter en  Aisha van Memories Uitvaartmuziek samenwerk. Ook hen is het verhaal van Erik en Maarten bijgebleven.  Het was nu eenmaal een bijzonder levensverhaal met een mooie afscheidswens. Pas 4 jaar later kreeg  ik een berichtje van Maarten. Direct wist ik dat het geen goed nieuws kon zijn. Het was tijd om afscheid te nemen en voor  Erik een euthanasietraject op te starten. Amper twee weken later was Erik  overleden. Hij lag in zijn stoel in de woonkamer, de plek waar hij de laatste tijd zo graag lag,  uitkijkend over zijn stad Rotterdam. Dit was de plek waar hij nu ook moest liggen. 

Dankbaar kijk ik terug op deze unieke uitvaart. Alles verliep in rust en met zoveel liefde voor elkaar. De  uitvaartmuziek was een verzameling van stukken die een grote rol speelden in het leven van  Erik. Er werd zelfs een stuk gespeeld dat Erik en Peter samen hadden geschreven. Er zat zelfs een persoonlijke boodschap van Erik in; de wens dat het lied zijn  naasten maar vooral zijn grote liefde Maarten zou kunnen steunen in moeilijke tijden. 

Karin Admiraal, Uitvaartondernemer BuitengewoonAfscheid

0566 - 750 889 / 06 -118 73 772

info@memoriesuitvaartmuziek.nl

Begin met chatten!
Hulp nodig?
Hallo, 👋
Hoe kan ik je van dienst zijn?