Uitvaartmuziek bepalen doe je zo
29 maart 2023 
5 min. leestijd

Uitvaartmuziek bepalen doe je zo

Introductie

Muziek in de auto, zingen onder de douche, een achtergrondmuziekje tijdens de lunch: wij mensen houden van muziek. En het maakt niet uit in welke vorm: als liefhebber of professional of alles wat ertussen in zit. De herinneringen die we hebben aan het leven zijn vaak verbonden met liedjes, een bepaalde band of muziekstijl. Ook tijdens de periode van rouw en verlies kan muziek ons op allerlei manieren helpen. Met het ophalen van mooie verhalen of het doorvoelen van bepaalde emoties bijvoorbeeld. Op welke manier kun je bepalen welke uitvaartmuziek geschikt is voor de uitvaart van je dierbare of misschien van jouzelf? We lichten het toe in dit schrijven en de tip die we geven kan verrassend eenvoudiger zijn dan verwacht.


De waarde van muziek

Muziek is net als bloemen: zowel tijdens blije gebeurtenissen als verdrietige momenten, vinden we het prettig om erbij te hebben. Een bruiloft zonder bloemen of muziek is toch wel erg kaal en dit geldt ook voor uitvaarten. En natuurlijk is er altijd de optie om het op je eigen manier te doen, want niets moet en alle keuzes zijn vrij. Een uitvaart lijkt in sommige opzichten best veel op een trouwerij. In de zin dat het om een emotionele gebeurtenis gaat die de aanwezigen bij blijft. Muziek komt direct binnen in het gevoel en is daarom zo passend op de momenten dat er verdriet is. Je ziet ook dat er ook gelachen wordt op een begrafenis of crematie. Herinneringen aan iemand leven, wat ie heeft beleefd en waar hij of zij geweest is, brengen ook positieve gevoelens naar boven. Muziek kan, al bij de eerste klanken, als geen ander, direct een gevoel teweeg brengen.

Hoe kies je de uitvaartmuziek uit?

Er is zo ongelofelijk veel muziek beschikbaar, dat het soms onmogelijk lijkt om hierin goede keuzes te maken. Het kan ook zijn dat de nabestaanden het niet met elkaar eens zijn welke muziek er mag klinken of dat de overledene geen duidelijke muziekvoorkeur had. Hoe beslis je dan als familie welke uitvaartmuziek het mag worden? De meest eenvoudige manier is om met elkaar in gesprek te gaan. Samen herinneringen ophalen over de vakanties in Italië, de feestjes die er waren met vrienden en familie. Of heb het over de grappige situaties op het werk, in de sportkantine of in de stamkroeg, Was er een openingsdans tijdens de bruiloft, welke muziek zongen jullie tijdens de afwas of stond Sky Radio aan als je thuiskwam? Welke muziek was er tijdens de bijzondere én dagelijkse situaties van het leven? Gegarandeerd dat er dan artiesten of songs naar boven komen die kleven aan herinneringen met de overleden dierbare. Muziek kenmerkt een periode of moment in ons leven en vormt een waardevolle basis voor de muziek tijdens het afscheid.


Live uitvaartmuziek

Heb je er weleens over nagedacht hoe mooi het kan zijn om het lievelingsnummer van je overleden dierbare, live uit te laten voeren? Er kan gewisseld worden met het aantal bandleden of musici die de muziek in de originele versie uitvoeren. Ook kun je met live muziek heel gemakkelijk andere muziekinstrumenten uitkiezen. Een voorbeeld hiervan is het klassieke muziekstuk "Sonata violin & harp No.6 in A-Flat Major" van de componist Louis Spohr. De overleden mevrouw was een klassiek muziekliefhebber en had bij leven al precies uitgezocht wat zijn graag wide. Dit stuk moest het worden maar dan live gespeeld door fluit en harp, in plaats van viool en harp. Wij hebben dit tijdens haar begrafenis precies volgens haar wens uitgevoerd. Voor haar familie had dit veel betekenis.


Korte video Hoe kies je de uitvaartmuziek uit?

In deze video geven we je een tip over hoe je de uitvaartmuziek kunt bepalen.


Over de schrijver
Familiebanden, verbinding, beleving en muziek zijn voor mij belangrijke thema's waar ik anderen mee kan ondersteunen in hun rouwproces. In mijn rol om live uitvaartmuziek te verzorgen, komen verschillende aspecten van mijn passies samen. Het is erg dankbaar om een familie met live muziek te mogen ondersteunen.
Reactie plaatsen