Wat is de meest uitgekozen muziek bij een afscheid?
21 april 2023 
9 min. leestijd

Wat is de meest uitgekozen muziek bij een afscheid?

Introductie 

Het mooie van live uitvaartmuziek is, dat het een extra dimensie kan toevoegen aan de uitvaartceremonie en een gevoel van warmte en menselijkheid kan brengen. Muziek dat live wordt gespeeld kan helpen om de emoties van de aanwezigen te uiten en te versterken. Hiermee wordt de herinnering aan de overledene levendig gehouden. Bovendien kan live muziek de ceremonie een persoonlijke touch geven en kan het de aanwezigen troost bieden tijdens deze moeilijke tijd.


Positieve impact van uitvaartmuziek

De uitvaartmuziek kan op verschillende manieren een warme invloed hebben. Dit is afhankelijk van de context en de persoonlijke voorkeuren van de familie en de persoon die is overleden. We geven enkele voorbeelden waarom muziek altijd een onderdeel is van een afscheid:

 • Emoties uitdrukken: Muziek kan helpen om emoties uit te drukken die moeilijk in woorden te vatten zijn. Het kan helpen om gevoelens van verdriet, verlies, liefde, hoop en vreugde te communiceren.
 • Troost bieden: Uitvaartmuziek kan helpen om troost te bieden aan de aanwezigen. Het kan helpen om gevoelens van eenzaamheid en isolatie te doorbreken en een gevoel van verbondenheid te creëren.
 • Persoonlijke betekenis geven: Door het kiezen van bepaalde nummers die persoonlijk relevant zijn voor de overledene of voor de familie, kan uitvaartmuziek helpen om een unieke en persoonlijke beteken is te geven aan de uitvaartdienst.
 • Het creëren van een sfeer: Uitvaartmuziek kan helpen om een bepaalde sfeer te creëren tijdens de uitvaartdienst, zoals een rustige en contemplatieve sfeer, of juist een vrolijke en opbeurende sfeer.
 • Ritueel en traditie: In veel culturen en religies is muziek een belangrijk onderdeel van uitvaartrituelen- en tradities. Uitvaartmuziek kan helpen om deze rituelen en tradities te eren en te respecteren.

Kortom, uitvaartmuziek kan helpen om emoties uit te drukken, troost te bieden, een persoonlijke betekenis te geven, een sfeer te creëren en rituelen en tradities te eren.

Het uitkiezen van de muziek voor de uitvaart

Het uitkiezen van uitvaartmuziek kan een belangrijk en persoonlijk proces zijn. Door te overleggen met de nabestaanden, te kiezen voor nummers die passen bij de sfeer en persoonlijkheid van de overleden persoon en rekening te houden met de lengte van de nummers, kun je ervoor zorgen dat de muziek bijdraagt aan een mooie en betekenisvolle uitvaartdienst.

Hier zijn enkele tips om het proces te vergemakkelijken en de beste keuzes te maken:

 • Overleg met elkaar: Bespreek de muzikale voorkeuren van de overledene en van elkaar. Het is belangrijk om te weten welke muziekstijlen en nummers of artiesten belangrijk waren voor de persoon die er niet meer is. En ook welke nummers een speciale betekenis hebben voor de hen die achterblijven.
 • Kies muziek die past bij de sfeer van de uitvaartdienst: Bepaal welke sfeer je wilt creëren tijdens de begrafenis of crematie. Kies bijvoorbeeld rustige en ingetogen muziek als je een contemplatieve sfeer wilt creëren. Of juist vrolijke en opbeurende muziek als je de nadruk wilt leggen op het vieren van het leven.
 • Kies muziek die past bij de persoonlijkheid van de overledene: Kies nummers die passen bij de persoonlijkheid en de interesses van de overledene. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor nummers die de overledene graag luisterde of die passen bij zijn of haar beroep of hobby.
 • Houd rekening met de lengte van de nummers: Houd er rekening mee dat wanneer de uitvaartdienst een beperkte lengte mag duren, de muziek hierbinnen past. Tegenwoordig zijn er steeds meer locaties die je voor een dagdeel kunt huren.
 • Overweeg om professionele musici in te huren. Als je de sfeerbeleving een persoonlijke touch wilt geven, overweeg dan om te kiezen voor uitvaartmusici.


Uitvaartmuziek bepalen in de praktijk

Hoe gaat dat dan in de praktijk als en een zangeres, band of strijkkwartet wenst voor een uitvaart of herinneringsbijeenkomst? Je zou het volgende kunnen overwegen:

 • Bespreken van de uitvaartwensen: De eerste stap is om de wensen van de overledene te bespreken. Het is belangrijk om te weten welke soort muziek passend zou zijn en of er bepaalde nummers of artiesten waren waar hij of zij of de familie een speciale band mee hadden.
 • Overleggen met de uitvaartverzorger: De volgende stap is om te overleggen met de uitvaartverzorger. Deze persoon kan advies geven en helpen bij het opstellen van een muzikaal programma dat past bij de sfeer van de dienst.
 • Selecteren van de nummers: Vervolgens kan er begonnen worden met het selecteren van de nummers die tijdens de uitvaart ten gehore gebracht zullen worden. Dit kan ook een mix zijn van live muziek en/of opgenomen muziek. Er kan rekening gehouden worden met de persoonlijke voorkeuren van de overledene en/of de nabestaanden, maar ook met de sfeer van de dienst, de tijdsduur van de dienst of zelfs het jaargetijde.
 • Overleggen met de muzikanten: Één telefoontje naar ons, Memories Uitvaartmuziek en het is geregeld.

Klassieke muziek of popmuziek

Over het algemeen wordt klassieke muziek vaak geassocieerd met meer traditionele begrafenissen en crematies, terwijl popmuziek vaker wordt met modernere uitvaartdiensten. Echter, dit is niet altijd het geval en het is ook mogelijk dat er een mix van verschillende muziekstijlen wordt gekozen.

Bij het kiezen van uitvaartmuziek is het belangrijk om rekening te houden met de persoonlijke voorkeur van de overledene en de nabestaanden. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor klassieke muziek als de overledene hier een liefhebber van was. Of voor popmuziek als dit beter past bij de persoonlijkheid van degene van wie afscheid wordt genomen. Het gaat er uiteindelijk om dat de muziek bijdraagt aan een betekenisvolle en persoonlijke uitvaartdienst.

Meest gedraaide uitvaartmuziek

Zoveel mensen, zoveel wensen. Als men vraagt hoe het hoort dan zeggen wij altijd tegen families: "Er bestaat geen foute uitvaartmuziek." Het gaat immers om de herinneringen die er zijn aan bepaalde muziek.

Toch zijn er wel een aantal nummers die relatief vaak worden gekozen bij uitvaartdiensten en die als klassiekers worden beschouwd. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Ave Maria - Franz Schubert
 • Time To Say Goodbye - Andrea Bocelli & Sarah Brightman
 • My Way - Frank Sinatra
 • Angels - Robbie Williams
 • The Rose - Bette Midler
 • Tears In Heaven - Eric Clapton
 • Wind Beneath My Wings - Bette Midler
 • Imagine - John Lennon
 • Stairway To Heaven - Led Zeppelin
 • You Raise Me Up - Josh Groban

Het kiezen van uitvaartmuziek is echter een persoonlijke keuze en kan afhankelijk zijn van de leeftijd, cultuur, religie en muzikale smaak van de overledene en de nabestaanden.

Spotify Memories Uitvaartmuziek

Wist je dat wij op Spotify muzieklijsten hebben samengesteld? Beluister het hier

Live uitvaartmuziek op maat

Als collectief van professionele uitvaartmusici, bieden wij live uitvaartmuziek op maat aan. Uniek en helemaal passend in het moment van de uitvaart. Dit betekent dat alle soorten muziekstijlen, bandformaties en live muziek gespeeld op alle muziekinstrumenten, te vinden is onder 1 dak en bereikt met 1 telefoontje. Wij zijn er voor zowel families als uitvaartprofessionals. Bij ons mag er gekozen worden uit onbeperkt repertoire. En natuurlijk mag je van ons verwachten dat we op tijd, representatief en goed voorbereid verschijnen op het moment dat zo belangrijk is: de uitvaart.

Wie kan er met ons contact opnemen?

 • Personen die zelf hun eigen uitvaart aan het regelen zijn
 • Nabestaanden
 • Uitvaartprofessionals (uitvaartbegeleiders, ritueelbegeleiders, geestelijk medewerkers)

Hoe gaat het contact?

Over de schrijver
Familiebanden, verbinding, beleving en muziek zijn voor mij belangrijke thema's waar ik anderen mee kan ondersteunen in hun rouwproces. In mijn rol om live uitvaartmuziek te verzorgen, komen verschillende aspecten van mijn passies samen. Het is erg dankbaar om een familie met live muziek te mogen ondersteunen.
Reactie plaatsen