Wat kan live uitvaartmuziek voor jou betekenen?
22 maart 2023 
6 min. leestijd

Wat kan live uitvaartmuziek voor jou betekenen?

Introductie

Als je vorm gaat geven aan een uitvaart dan is er de wereld aan keuzes. Toch zijn er 'vaste' ingrediënten die we graag toevoegen aan de crematie of begrafenis. Een hiervan is live uitvaartmuziek. Steeds vaker kiest men in het licht van de persoonlijke uitvaart, voor live uitgevoerde muziek. In deze blog vertellen we meer over de aanwezigheid van échte musici bij het afscheid.

Foto: Een uitvaart van Buitengewoonafscheid. Fotografie: Goodbye Moments. @uitvaartaanzee

De persoonlijke uitvaart

Een uniek afscheid, een bijzondere uitvaart, de persoonlijke uitvaart. Het zijn begrippen om aan te duiden dat de afscheidsceremonie geheel in het teken mag staan van de persoon die er niet meer is. Want eerlijk is eerlijk: we kennen allemaal zo'n uitvaart waarbij je je afvroeg waar de blauwdruk was van de overledene. Zo'n uitvaart wat een kopie bleek te zijn van andere uitvaarten en het eigen karakter miste. Met de toename van de mondige en bewuste consument, is de persoonlijke uitvaart steeds meer naar voren getreden. We willen het anders doen dan het altijd ging. Hierdoor zag je een verschuiving plaatsvinden; De traditionele kerkelijke uitvaart werd steeds meer vervangen door een afscheid waarbij men zelf wilde kiezen over de invulling van het afscheid.

De rol van muziek

Een begrafenis of crematie zonder muziek komt eigenlijk niet voor. Dit komt mede doordat muziek direct in het gevoel komt, wat uiterst passend is voor een gelegenheid zoals het verdrietige moment van afscheid nemen. Je kan zeggen dat muziek de volgende rollen vervult tijdens de uitvaart:

 • Bij binnenkomst in het uitvaartcentrum of crematorium, geeft muziek de aanwezigen direct een warme sfeer.
 • Muziek fungeert als overgang tussen de sprekers door.
 • Als zonder woorden, krijg je door muziek al direct een bepaald gevoel.
 • De aanwezigen ervaren ogenblikkelijk een zekere stemming bij het luisteren naar muziek, dat tijdens het tonnen van foto's of een video te horen is.
 • Bij het verlaten van de ruimte of het dalen van de uitvaartkist kan muziek de ongemakkelijkheid doen verdwijnen.

Live uitvaartmuziek

Muziek dat live wordt uitgevoerd, doet hier nog een schepje bovenop. Live muziek tijdens de uitvaart is op zich geen nieuw verschijnsel. Denk maar aan het kerkorgel dat klinkt of een kerkkoor dat psalmen of opwekkingsliederen zingt. De opkomst van uitvaartmusici die andere muziekgenres spelen, is wel nieuw en kent een opmars. Echte muzikanten brengen een sfeer waar families niet direct aan denken. Dat de mogelijkheid van live muziek over het hoofd wordt gezien is volgens nabestaande Pauline Jaspars een gemiste kans. Met live muziek kan de familie in een sfeervolle setting hun dierbare herinneren, door samen te luisteren en te kijken naar de uitvoering. Redenen om te kiezen voor live uitvaartmuziek kunnen zijn:

 • Het komt écht binnen: voor muziekliefhebbers en bezoekers van concerten is dit geen verrassing. Muziek dat live wordt gespeeld waar je zelf bij bent, is een ware beleving. Het is het verschil tussen naar een optreden gaan of een cd opzetten.
 • Ongeëvenaarde uitvoering: eerlijk gezegd heeft dit veel weg van het eerste punt, want een live muzikale uitvoering is uniek en zal nooit meer precies zo op dezelfde manier worden uitgevoerd.
 • Draagt bij aan een waardevol afscheid. Met live muziek kan de sfeer zowel ingetogen zijn, met bijvoorbeeld een solo artiest. Of juist uitbundig, denk aan een blackgospelkoor. Maar áltijd op een respectvolle manier.
 • Perfecte timing: tijdens het tonen van beeldmateriaal van de overledenen, heeft een uitvaartmusicus een exacte timing vanaf het begin tot het einde van een muziekstuk. Een liedje dat doorgaat terwijl de fotocollage allang is gestopt is hiermee verleden tijd.
 • Uitvaartmusici kunnen een (klein)kind muzikaal begeleiden bij het uitvoeren van een nummer.
 • De muzikale mogelijkheden- en combinaties zijn eindeloos. Het kan zijn dat een muziekstuk in de originele vorm met veel musici is opgenomen en dat het live door minder muzikanten wordt uitgevoerd. Of andersom. Voorbeelden hiervan: een strijkkwartet dat een klassiek stuk speelt dat voor een groot orkest is geschreven. Of een James Bond popliedje dat door een big band wordt gespeeld. Alle muzikale wensen zijn mogelijk.

Hoe regel je live muzek

Live uitvaartmuziek regel je op een vakkundige en eenvoudig manier bij Memories Uitvaartmuziek. Als collectief van professionele uitvaartmusici zijn wij vertegenwoordigd in alle muziekgenres, muziekinstrumenten en alle mogelijke bandcombinaties. Hierdoor kunnen wij altijd de muziek uitvoeren die belangrijk is voor een familie om goed afscheid te kunnen nemen. Ook op korte termijn zijn wij beschikbaar. Zowel uitvaartprofessionals (uitvaartbegeleiders en ritueelbegeleiders onder andere), als naasten van de overleden persoon, kunnen contact met ons opnemen. Het boeken van live uitvaartmuziek gaat bij ons in drie vlotte stappen:

 • Bedenken
 • Bespreken
 • Beleven

Video 'Waarom kiezen voor live uitvaartmuziek?'

In deze korte video geven we drie redenen waarom families kiezen voor live uitgevoerde muziek tijdens de begrafenis of crematie.


Over de schrijver
Familiebanden, verbinding, beleving en muziek zijn voor mij belangrijke thema's waar ik anderen mee kan ondersteunen in hun rouwproces. In mijn rol om live uitvaartmuziek te verzorgen, komen verschillende aspecten van mijn passies samen. Het is erg dankbaar om een familie met live muziek te mogen ondersteunen.
Reactie plaatsen