Zelf muziek maken op de uitvaart
05 april 2023 
7 min. leestijd

Zelf muziek maken op de uitvaart

Introductie

Zelf de regie in handen nemen vormt de kern van de persoonlijke uitvaart. Waar voorheen de-man-met-de-hoge-hoed bepaalde hoe het eraan toe ging, willen nabestaanden tegenwoordig eigen keuzes maken bij het afscheid nemen van hun dierbare. En dit gaat prima samen met de deskundigheid van de uitvaartbegeleider. Het klinkt wellicht tegenstrijdig vanaf onze kant maar wij bemoedigen het idee dat nabestaanden zelf live uitvaartmuziek willen maken. In de periode van het overlijden en het afscheid nemen, zie je bij families een toename van het zelf actief betrokken willen zijn. Bijvoorbeeld door zelf  de rouwkist te beschilderen, de overledene zelf naar de laatste rustplaats te dragen, de bloemenband om de kist te vullen met de favoriete bloemen of de ovenknop te bedienen bij het cremeren. Ook voor live uitvaartmuziek geldt steeds vaker dat de familie deze zelf graag wilt maken.

Foto: Een uitvaart van Buitengewoonafcheid. Fotografie: Goodbye Moments
@Uitvaart aan zee

De persoonlijke uitvaart

Families bepalen steeds meer hoe het afscheid eruit zal komen te zien. Omdat ieder mens uniek is, willen we dat de uitvaart dit ook is. Een traditionele dienst met koffie en cake en een uitvaartondernemer met een hoge hoed en zwart pak?  Of is een vier-het-leven ceremonie met sushi en prosecco beter? Het gaat erom wat past bij de overleden persoon én waar de familie zich goed bij voelt. Een uitvaart mag én kan tegenwoordig anders zijn. Toch is het ook goed om te beseffen dat rituelen en de typische Nederlandse gebruiken een vertrouwd gevoel geven en hierdoor bijdragen aan een goed rouwproces.

Als we dan toch een suggestie mogen geven ter voorbereiding van een begrafenis of crematie: ga als iedereen zich nog goed voelt, met elkaar in gesprek. Als je van elkaar weet hoe de ander zijn of haar afscheid graag wilt hebben, dan geeft dit rust voor hen die achterblijven. En op het moment dat we worden geconfronteerd met het verdrietige moment van afscheid nemen, kunnen de wensen van de overledene zonder twijfel worden ingevuld.

Eigen composities

Creatief en artistiek onderlegd zijn, zijn eigenschappen die je natuurlijk niet alleen vindt bij beroepskunstenaars. Er zijn veel mensen die mooie gedichten kunnen schrijven, prachtige schilderijen kunnen maken of een muziekinstrument kunnen bespelen. Hoe mooi is het dan om deze passie een onderdeel te laten zijn van het afscheid van hem of haar? We geven enkele voorbeelden van de mogelijkheden:

  • De overleden persoon heeft een gedicht geschreven. Deze zal in een muzikale uitvoering, live worden gezongen en gespeeld tijdens de dienst.
  • De overleden persoon zong zelf graag. Tijdens de dienst klinkt zijn/haar stem terwijl onze uitvaartmusici meespelen.
  • De familie heeft ter herinnering aan hun overleden dierbare een lied in gedachten. Dit kan een bestaand nummer zijn of een nieuw muziekstuk, die wij hebben geschreven. Tijdens de dienst wordt dit lied live uitgevoerd door onze uitvaartmusici.
  • Een van de nabestaanden zingt zelf of speelt een muziekinstrument. Wij begeleiden hem of haar muzikaal tijdens de dienst.

Achterkleinzoon speelt piano

Uit het persoonlijk archief: Nu sta ik aan de andere kant

Zaterdagvond 18 mei 2019. Een memorabel moment voor Nederland want het gaat goed daar in Tel Aviv. Onze kans is op overwinning is met Duncan Laurence sinds 1975 niet meer zo groot geweest. Ik loop even weg om koffie te halen en hoor het gejuich van een uitzinnig publiek. Terwijl de lyrics "...carried it carried it carried it home.." vanuit de luide tv door de gemeenschapsruimte galmt, merk ik dat het me niet boeit. Voor het eerst dat ik mij kan herinneren, interesseert het Eurovisiesongfestival mij niet. Niet dit jaar en niet op deze avond.

Al mijn aandacht gaat uit naar die lieve vrouw, die mij deels heeft gevormd tot wie ik nu ben. Oma Bransen, een tweelinghelft uit een gezin van tien kinderen, geboren in een Utrechts arbeidersgezin. Én de vrouw die mij de liefde voor paarden en honden heeft meegegeven. Een vrouw die zoveel voor mij betekent en zo actief was in haar leven, stond op het punt om haar aardse bestaan los te laten. De aanstaande overwinning van Duncan kon me gestolen worden.

De adem van mijn dappere oma is gorgelend geworden en we voelen dat het einde nu echt nadert. En terwijl Duncan een geweldige performance neerzet en de longen uit zijn lijf zingt, blaast 'oom' zoals ik haar altijd liefkozend noem, haar laatste adem uit. Het snijdende verdriet van mijn vader dat als een bliksemschicht door hem heengaat, raakt ons als familie diep. Het is oer-emotie wat hier gebeurt: iets wat je alleen maar kan voelen als je beseft dat je je beide ouders niet meer hebt.

Mijn oma was altijd een charmante dame. Haar blonde haren steevast keurig gekruld en met haar make-up en kleiding in orde, was zij altijd een goed gestylde grootmoeder. Ook na haar sterven moest ze er van ons tiptop bij liggen en dus ben ik in de dagen vóór haar overlijden, kleding gaan kopen. In de stijl die zij mooi vond en ik wilde dat alles nieuw was. Haar deftige kledingstijl was immers in het verzorgingstehuis naar de achtergrond verdwenen. Samen met het verzorgingsteam hebben we haar weer mooi gemaakt, zoals ze er vroeger altijd uitzag. Nadat ik mijn oma's nagels had gelakt, kamde ik haar haren. Net zoals zij er vroeger altijd uitzag. Nadat ik mijn oma's nagels had gelakt, kamde ik haar haren. Precies op de manier zoals ik dat deccenia geleden ook als klein meisje deed nadat ik krulspelden bij haar had gezet. "Al kon je nu geen au roepen oom.." Op dit bijzondere moment word ik overvallen door twee verschillende emoties tegelijkertijd: verdriet om het sterven en blijheid om de mooie herinneringen aan vroeger.

Door het beroep van Peter (mede-oprichter Memories Uitvaartmuziek), is muziek er bij onze drie zoons met de paplepel ingegoten. Toen we de uitvaart van mijn oma voorbereidden, kwam live muziek uiteraard ook ter sprake. Onze oudste zoon zei dat hij graag piano wilde spelen voor zijn overgrootmoeder, oma Henny. Wat lief! Een zeer ontroerend moment die mij als trotse moeder en kleindochter van deze mooie vrouw altijd bij zal blijven.

Korte video Peter

In deze video vertellen we hoe waardevol het kan zijn om zelf live muziek te maken tijdens de begrafenis of crematie van jouw dierbare.


Over de schrijver
Familiebanden, verbinding, beleving en muziek zijn voor mij belangrijke thema's waar ik anderen mee kan ondersteunen in hun rouwproces. In mijn rol om live uitvaartmuziek te verzorgen, komen verschillende aspecten van mijn passies samen. Het is erg dankbaar om een familie met live muziek te mogen ondersteunen.
Reactie plaatsen